El desenvolupament del nostre fill/a és màgia, cada dia hi ha un aprenentatge nou i fantàstic, una manera nova i meravellosa que tenen de sorprendre’ns i crear moments entre nosaltres inoblidables. Tot el que creieu que podeu fer amb ells sigui a l’etapa que sigui, serà magnífic i meravellós, només heu de crear uns vincles que són irrompibles i que no s’obliden mai. L’únic consell a seguir és gaudi molt dels vostres infants, feu coses noves i sempre vigileu fins a on ells us segueixen o no, quan l’infant està cansat d’una mateixa activitat o joc d’seguida es nota per la seva pèrdua d’interès, és en aquest moment on heu de passar a una altra activitat, joc, abraçada, peto, o simplement deixeu-vos guiar per ells, saben el que volen en tot moment.
DELS 0-3 MESOS:
Reacciona davant sorolls
Només distingeix siluetes, segueix els objectes amb la mirada, encara no diferencia entre el món que l’envolta i la seva persona, reconeix la mama i el pare per la veu i l’olor, dirigeix la mirada quan li parles, s’expressa per mitjà del plor.
L’infant ha de sentir-se acollit
S’ha de crear un clima d’afecte i tranquil·litat. Cal cobrir les seves necessitats bàsiques de gana, fred, caca, són, respectar i mantenir horaris, parlar-hi de manera dolça i afectuosa, la principal activitat serà el contacte amb el cos de la seva mare i pare, abraçades, petons i ajudar-lo a relaxar-se i calmar-se. Proporcionar un espai tranquil i ric en estímuls, visuals, auditius i tàctils, amb músiques i objectes, amb atenció de no sobreestimular.
DELS 3-6 MESOS:
Llepa tots els objectes per poder reconèixer-los comença a distingir colors i formes. Es comunica i relaciona amb les persones comença a entendre causa-efecte, ploro, m’agafen. S’adona que té dues mans. Aprèn a agafar i a deixar objectes manté el cap dret i aixecat, sap canviar el cos per canviar de posició. Imita sons i apareix el balboteig. Es poden oferir objectes de colors, formes i textures per mossegar i llepar. Col·locar objectes al palmell de la mà per afavorir la pressió. Deixar algunes joguines al seu abast i que triï la que més li agrada, treballarà els estímuls i la manipulació, la coordinació, mà i ull, i la capacitat d’escollir… la motricitat amb alguna pilota gran i ells estirats, amb postures diferents Cal que vagi coneixent-se i aprenent cadascuna de les parts del seu cos, mans dits, peus, cames, etc. La coordinació, mà i ull. Fer ganyotes perquè imiti.
DELS 6- 9 MESOS:
Reconeix objectes familiars . Juga explora i manipula materials que tingui al seu abast. Ho llepa tot. Té por dels desconeguts i li costa separar-se de la mare. Agafa les coses amb tots els dits de la mà. Els moviments del cos cada cop són més precisos. Gateja utilitzant mans i genolls. A senyala objectes que vol aconseguir, i ho acompanya amb gestos.Proporcionar objectes de diferents mides i pesos per progressar en la pinça i manipulació. Jugar agafant i deixant, amagant, tapar la cara i esperar. Fer que segueixi un objecte, o llum cap als costats amunt, avall, etc. Fer gestos amb les mans; adeu, aplaudir, picar i girar. Fomentar el gateig i l’arrossegament, fer representacions gestuals amb les cançons. Començar a mirar contes per anomenar el nom o fer el soroll que correspongui. Ensenyar fotografies de la família i nomenar-los en veu clara i pronunciar correctament.
DELS 9 a 12 MESOS:
Diferencia
Expressions i emocions de la cara percep profunditat i distància, aprecia el volum dels objectes. Aprèn els objectes amagats i els busca, reconeix el seu nom. Demostra afecte plora i s’ofèn si se’l renya. Imita algunes accions, comença a menjar sol sense cullera, gateja i prova de mantenir-se dret agafat als llocs. Fa moviments de pinça i assenyala. Entén que se li diu, encara que no fa cas, diu mama i papa, i persones properes el seu dia a dia. Pronuncia paraules soltes i molt sovint sense sentit.A partir d’ara caldrà marcar els límits del si i el no, del que està permès i del que no, l’actitud de l’adult ha de ser coherent, per tant, el gest de la cara i el cos acompanyaran l’acció. Ensenyarem a posar i a treure objectes dels calaixos, pilar, torres, cubs, pots, etc. Fer construccions. Escoltar músiques variades per moure’s, ballar i dansar, anomenar i assenyalar la part del cos i sobretot de la cara i les coses i/o persones més properes a nosaltres amb veu clara. Imitar sons sobretot d’animals.
DELS 12 als 18 MESOS:
El sentit estan molt desenvolupat
Per això reconeix, diferencia i comença a classificar objectes per forma, mida, soroll i tacte. Demana i reclama sobretot amb la mirada. Comença a aprendre a recollir les seves joguines. Es desplaça per l’espai puja i baixa escales amb ajuda assenyala i reconeix algunes parts de cos.
Entén molt més del que parla.
Assenyala parts del seu cos Amplia el seu repertori de 5 a unes 50 paraules. Sap i diu el nom de persones, coses, animals.Deixa’l que col·labori alhora que es posa i es treu peces de roba i sobretot deixa’l que participi amb la cullera mentre se li dona menjar. Imitar moviments d’animals com la sargantana o la serp que s’arrosseguen, el gat que gateja, l’elefant a quatre potes.Comprar un telèfon per estimular a la parla. Facilitar la seva expressió verbal amb preguntes concretes, del tipus vols galetes o poma, si vols més?, si tens gana?, on està el papa?? Vocalitzar molt bé i sempre oferir models no sols de parla, sinó també d’actuació tan correctes com sigui possible.
DELS 18 als 24 MESOS:
Assoleix nocions d’espai i quantitat
Identifica objectes i persones, diferencia coses semblants, però no iguals, desitja ser independent i fer-se gran, per això imita a l’adult. Entén una prohibició, encara que no faci cas. Aprèn a córrer, és capaç de caminar amb objectes a la mà, descobreix i explora espais i s’orienta, fa frases de dues paraules. Té un ampli repertori, compleix ordres senzilles, el seu llenguatge acompanya els seus moviments. Coneix molt les parts del seu cos. Anar creant l’hàbit d’anar recollint les joguines buscant un lloc per cada cosa.
Treballar la psicomotricitat fina
Fer collarets de macarrons, gomets, encaixos, trencaclosques. Fer murals amb paper d’embalar, amb pintures i ceres. Deixar el cotxet a casa, caminar agafats de la mà, intentar que compleixi ordres senzilles i encàrrecs, demanant que porti alguna coseta o que ajudi a treure’s els mitjons, etc. Jugar a diferenciar sons d’animals, mirar molts contes i imatges, anomenant i explicant que és, fer històries curtes.
DELS 24 als 36 MESOS:
Els sentits estan desenvolupats i funcionen molt coordinadament. Reacciona davant les limitacions que se li imposen, enfadant-se i entren en enrabiada.
Sovint són egoistes
Els agrada anar a la seva, sentint-se gran. Li agrada ser el centre d’atenció. Inicia les seves primeres relacions d’amistat.
Coordinen parla i cos
S’inicia en el control d’esfínters. Apareix el joc simbòlic o la imitació de situacions de la vida quotidiana. Aprèn a pujar i baixar escales alternant els peus, sap anar endavant i en darrere, de costat. Fa construccions complicades construeix frases negatives i interrogatives. Bona coordinació entre diferents parts del cos, les estones de concentració són més llargues. Aprèn a compartir joguines. Hi ha coordinació peu-ull. No cedir d’avant les seves pressions, ni capricis, les rebequeries serien cada cop més freqüents i intenses. Mantenir la calma i explicar clarament quines són les regles.
Permetre que se senti gran
Amb petites cosetes, rentar-se les mans, despollar-se, etc. ensenyar a xutar la pilota o anar en bici, deixar que aprengui a enfilar-se, gronxar-se pujar i baixar del tobogan, jugar amb sorra, dins i fora, a peu o coix, endavant o en darrere, etc. diferents maneres de jugar. Facilitar materials que desenvolupi el joc simbòlic. Inventar contes, històries o petits diàlegs amb titelles. Jugar amb materials que tenim per casa, tipus ampolles de plàstic, caixes, etc., per ajudar a la imaginació. Gaudir de moments de pau i tranquil·litat on ensenyar-lo a tranquil·litzar-se.